Anasayfa Genel Çatalca ormanları, tarım alanları talan ediliyor

Çatalca ormanları, tarım alanları talan ediliyor

kadirkoc

Sevgili okurlarım, biliyorsunuz bölgeyi geziyorum, özellikle kırsal mahalleleri dolaşıyorum, doğal yaşamı sevdiğimden olsa gerek buralarda gördüğüm olumsuzlukları sizlere aktarmayı görev biliyorum.

Bu gün sizlere iki konudan bahsedeceğim

Geçtiğimiz hafta boyunca Çatalca ve Silivri’nin kırsal Mahallelerini dolaştım, Çatalca Bölgesinde ormanlar, tarım arazileri resmen işgal ediliyor, uyanık girişimciler kanunun boşluğunu kullanarak geçici de olsa çok ciddi rant sağlıyor.

Olay şöyle gelişiyor, gidiyorlar ücra bir köşeden On Dönüm, Yirmi Dönüm tarla satın alınıyor, buraya elektrik bir şekilde bağlanıyor, genelde su kuyusu  adı altında bu işlem yapılıyor (Tarım arazilerinde su kuyusu için elektrik bağlanması yasal) sonra uyanık girişimci bu araziyi 100 Metrekareden başlamak üzere kafasına göre pay ediyor, yasal hiçbir dayanağı yok, sonra bu pay edilen yerlere bungalov tarzı yapılar inşa ediliyor, bazen prefabrik, bazende karavan kullanılıyor, sırada alıcılara pazarlamak kalıyor, pazarlama için ise destekli yalana başvuruluyor “Size bu parseli, şu paraya satarız”  denilerek müşteri ikna ediliyor, (parsel sözcüğü burada paravan) ucuza satılan bu yerler müşteri için son derece cazip geliyor ve ikna olan müşteri ödemesini yapıyor ama daha sonra sözüm ona parselleri alanlar kalacaklar başbaşa çünkü ortada bir talan var, yasal hiçbir dayanağı olmayan bir yeri aldıklarından dolayı er yada geç bu yerler yıkılacaktır.

Önümüzdeki haftadan itibaren bu yerleri bizzat yerlerinde fotoğraflayarak sizlerin ve yetkililerin dikkatine sunacağım.

Buna benzer bir durum Silivri’de de var, Silivri Kamyon veya Tır garajları için cazip halde bunları da sizlere aktaracağım.

Gelelim diğer konuya.

Silivri’nin kırsal Mahallelerinde Çayırdere mevzusu İşin içinde seçildiği günden beri şaibeleri eksik olmayan Muhtar hakkındaki iddaalara bakalım.

Orman İşletmesi, Orman Köylüsüne her yıl yakacak olduğu kadar odun ihtiyacı için kesim izni veriyor ve bu izin resmi damga işlemiyle numaralandırılıyor.

Köy Muhtarı verilen odunu Köyde yaşayan vatandaşlara eşit bir şekilde pay etmek zorunda, Çayırdere’de de böyle oluyor, Hane başına 5 ster (her ster 500 KG) odun veriyor, iddialara göre 86 pay odun kayıp kime verildiği ispat edilemiyor, toplamda 250 Ton odun kayıp (1 ton odun yaklaşık 1.500 TL) Orman İşletmesinin verdiği odun eşit pay olarak dağıtılmış olsaydı kişi başı 1 Ton odun daha fazla düşecekti. iddialar bununla da sınırlı değil.

Köyde başka bir kesim işlemi için Muhtara bildirim yapılıyor, bunu ilan panosunu açmayan Muhtar “Bizim Köy bu kesime dahil olmak istemiyor” diyerek Orman İşletmesine resmi bildirim yapıyor, bahsi geçen alan komşu köye tahsis ediliyor ve kesimi diğer köy halkı yapmaya başlıyor.

Bu durumu Çatalca Orman İşletmesine bildiren köylülerin talebi üzerine Çayırdere de Kesim işlemi şu an için durduruluyor.

Bu iddiaları araştıracak kurumlar Kaymakamlık ve Orman İşletmesi ve bir soruşturma açılmalı , şahsi görüşüm Kaymakam Beyin soruşturmanın sonuna Muhtarı geçici olarak görevden alması, Resmi görevi devam eden Muhtar soruşturmayı akamete uğratma ihtimali göz ardı edilmemeli.

Yazı biraz uzun oldu ama konuları düzgün izah etmek gerekiyordu…

You may also like